Expositie Marcel Duran in de Groenenberg

27 april 2020 0 Door admin

Expositie Marcel Duran in de Groenenberg

Vanaf 3 december

Marcel Duran volgde een klassieke opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva in Groningen. Na zijn opleiding studeerde hij een jaar aan het Instituut Seni Indonesia in Yogjakarta.

Schilderen naar de natuur

Hij schildert onderwerpen die hij om zich heen ziet: het landschap; de stad met haar gebouwen, straten en water, portretten en figuren. Hij werkt naar ‘levende onderwerpen’: voor portretten wordt geposeerd, landschappen worden ‘plein air’ – naar de natuur zelf – geschilderd. In een relatief kort tijdsbestek dient de essentie van het onderwerp te worden verbeeld. Dat maakt zijn schilderijen bijzonder levendig en zeer sfeervol.

Een intieme ervaring

De schilderijen van Duran zijn intiem. Dat heeft deels te maken met de formaten van de schilderijen die doorgaans – op uitzonderingen na – van handzaam formaat zijn. Maar deze intimiteit hangt ook samen met zijn werkwijze. De schilderijen nodigen niet alleen uit tot een beschouwing van het afgebeelde in zijn totaliteit en de sfeer die dit verbeeldt, maar eveneens tot gedetailleerde bestudering van toets en suggestie.

Portretten

Een belangrijk onderdeel in Marcel Duran’s oeuvre zijn zijn portretten in opdracht voor zowel particulieren als bedrijven. Zo portretteerde hij bijvoorbeeld in opdracht van de Rijks Universiteit Groningen diverse hoogleraren.

Duran is een begenadigd portretschilder met een voor dat genre ideale toets en een benadering die iets voelbaar maakt van het innerlijk van zijn modellen.

U bent van harte uitgenodigd deze bijzondere expositie te komen bekijken.

Dorpshuis De Groenenberg, Markeweg 17, Glimmen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frederiek Reitsma, 06 14906340